Pametne mobilne naprave skoraj izenačene z osebnimi računalniki

03. 9. 2018

V zadnjem letu beležimo 19-odstotno rast uporabe pametnih mobilnih naprav za dostop do slovenskega spleta. Po rezultatih raziskave Merjenje obiskanosti spletnih strani (MOSS, julij 2018) je mobilni dostop (75 odstotkov) skoraj izenačen z dostopom preko osebnega računalnika (76 odstotkov).

V populaciji od 10 do 75 let je bilo julija 2018 75 odstotkov mesečnih uporabnikov interneta preko pametnih mobilnih naprav, kar predstavlja 970.762 prebivalcev Slovenije. Večina (91 odstotkov) dostopa do slovenskega spleta s pametnim telefonom dnevno.

Slika 1: Trend rast uporabe mobilnih naprav za dostop do spleta ('000), MOSS julij 2018

Slika 1: Trend rast uporabe mobilnih naprav za dostop do spleta (‘000), MOSS julij 2018

 

Da je uporaba pametnih telefonov za dostop do spleta vedno večja, potrjuje tudi dejstvo, da se je za 19 odstotkov povečal tudi obisk preko mobilnih naprav.

Povečanje uporabe mobilnih naprav je pričakovano naraslo med mladimi od 10 do 15 let (143-odstotna rast), vendar pa preseneča, da so tudi starejši od 65 let kot drugi najbolj prispevali k rasti (48-odstotna rast) mobilnga dostopa do slovenskega spleta.

Preko pametnega telefona najpogosteje na slovenskem spletu iščejo informacije o aktualnih dogajanjih (76 odstotkov) in uporabne informacije (74 odstotkov). Pogosteje kot preko osebnega računalnika pa pametne telefone uporabljajo za dostop do družbenih omrežij kot so Facebook (70 odstotkov) in Instagram (29 odstotkov).

Najpogostejša področja zanimanja uporabnikov pametnih mobilnih telefonov so šport, družba in film. Še vedno pa osebni računalnik ostaja pogostejša naprava kadar uporabnike zanimajo področja kot so potovanja, zdravje in kuharija.

Slika 2: Top 10 področij na pametnih mobilnih napravah, MOSS julij 2018

Slika 2: Top 10 področij na pametnih mobilnih napravah, MOSS julij 2018

 

Odgovori na vprašanja kot so koliko so stari slovenski spletni uporabniki, ali so študentje ali že zaposleni, so spletni zanesenjaki ali le občasni obiskovalci, katere spletne vsebine jih zanimajo in koliko časa porabijo za brskanje po spletu preko katere naprave, so v okviru projekta Merjenje obiskanosti spletnih strani (MOSS) na voljo vsak mesec.

Prijavnica
Postavite svoje spletno mesto na zemljevid slovenskega spletnega trga. Pridobite relevanten vpogled v obiskanost svojih spletnih mest prek vseh digitalnih platform in si zagotovite podporo v načrtovanju in optimizaciji poslovnih procesov ter učinkovito orodje pri trženju.
Preberi več
Postani uporabnik
Status uporabnika je namenjen spletnim mestom, ki ne presegajo 8 % skupnega dosega MOSS: za fiksno finančno nadomestilo sodelujete v merjenju, se umestite v lestvico MOSS in dostopate do spletne aplikacije DotMetrics brez pravice do upravljanja projekta.
Preberi več
Postani pristopnik
Status pristopnika je namenjen spletnim mestom, ki presegajo 8 % skupnega dosega MOSS: za variabilno finančno nadomestilo sodelujete v merjenju, se umestite v lestvico MOSS, dostopate do spletne aplikacije DotMetrics in soupravljate projekt MOSS.
Preberi več